gambar sekadar hiasan
atas permintaan, this is special for you, yuyu! ;)
bahan-bahan yg diperlukan :
2 biji telur kuning sahaja + 3 biji telur
5 sudu besar gula halus
3/4 liter susu
1 sudu besar esen vanilla
gula (untuk membuat gula hangus)
cara-cara membuat :
0. Didihkan air di dalam periuk kukus. Sebab nk tunggu air didih lama jgak kan?
1. Sambil itu, masak susu bersama esen vanilla di atas api. Jangan sampai berbuih/mendidih. Tutup api dan biarkan.
2. dalam bekas yg lain, kacau telur bersama gula halus sehingga larut dan sebati. Jangan sampai berbuih means jangan pukul telur. dodoi2 sudey. hehe.
3. Masukkan susu yg telah dimasak tadi ke dalam telur yang telah didodoi dan dikacau tadi. Kacau sehingga sebati. Ni pun jangan pukul taw. hehe.
4. Sambil itu, masakkan gula hangus. Amount of sugar ikut cita rasa sendiri.
5. Masukkan gula hangus ke dalam bekas pengukus, dan setelah itu barulah masukkan susu dan telur yg telah dicampur tadi.
6. Kukus selama 45-50 minit. siap!~
p/s : sesudah masak, biarkan sejuk terlebih dahulu barulah masukkan ke dalam peti sejuk anda ye. kalau x, rosak peti nanti. yuyu masak byk2 utk sarah, umi, n umu.. wat stok utk sebulan. haha
Selamat Mencuba!
4 comments:
akhirnye!!!yeay!!! terharunya kite... ye, nnti nk wat, umi dah mintak dah tu...x thn telinga, hoho~~~thanks alot k!!!
December 14, 2009 at 10:04 AMthanx chan2...bleh la try bwat....klu x nk tnggu chan2 blek...
December 14, 2009 at 6:15 PMChan2. Mai tanta. Wt tuk ak. Ak nk wt obenhus nnt. Mai la rini. Or esok.
December 16, 2009 at 11:11 AMhehe...banyak pulak anonymousnye...
December 19, 2009 at 9:31 PMbut, i know who are they.. keke
to yuyu : hehe...terharu ye.. sedia tisu byk2, xckup tambah kain tuala... hehe... welkam a lot too.. ^_^
to anony2 : try la buat, sonang ajo.. ni resipi yg mudah punya.. but sedap!~ hehe [puji sndri]
ah man!! tanta? waduh2.. kok kapannya oben hous itu?? still searching for the perfect time... masa begitu mencemburui kita nampaknya.. next week pun cm xbley je..arrghh...
Post a Comment