rumah baru

Salam

blog telah kembali aktif di 'rumah' baru. klik di SINI.

tp xdela aktif sgt. hehe

rheumatology round.

bismillah. salam. Alhamdulillah, alhamdulillah thumma alhamdulillah!~ already finished my paeds round. dunno what to say. idk whether i've already done my best or not. huhu. but, i think thats the best one i can give for that moment after so many hurdles before that. 2 days of exam je pun dah mcm ape lg. tido pun xbetul dah. tunggang langgang hbeh. hihi. but afterall, alhamdulillah, berjaya jugak melepasinya!~ xsangka jugak dapat amek exam end round paeds ni sbb i thought that i've skipped the class more than 17 days. hihi. Alhamdulillah la. thanks Allah. and today, already started new round. Rheumatology. at the morning had lecture about SLE and after that clinical class about rheumatoid arthritis. 

ok la. although getting sleepy at the end of the class. sedak sangat dok dalam ekon kot dengan suara doc yang sayup2 je dengarnya. huhu. last but not least, may Allah ease everything for us. finish with lil update. wassalam.

after a very long pause.

Salam. wondering am i still have readers here? hahaha. nevermind. huh! after very long period of time didnt update this old blog, this is my first post ok. but actually, i dont know what to write here. My reason for not updating this blog is cause i've already had another 2. hehe. So, after this, i'm pretty sure blog ni akan sangat jarang di update. Poor you my blog. Masa cukup pantas berlalu meninggalkan kita dan melontar jauh kenangan-kenangan silam di belakang tanpa sedikit pun menoleh. Kadang-kadang sendiri tidak sedar yang telah jauh ditinggalkan masa. tak terkejar. Wake up please! Me? YES YOU! Oh.. sudah-sudah la tu. Tolonglah kembali ke alam nyata. alam sebenar yang realiti bukan fantasi lagi. Kita hidup perlu ke hadapan bukan ke belakang. Jujur aku sangat rindu! Rindu untuk pulang! Apakan terdaya, ada halangan yang perlu kutempuh terlebih dahulu. Berlawan dengan masa. Bertempur dengan satu tanggungjawab yang masih belum selesai. Hanya tinggal beberapa tapak lagi untuk sampai ke hujung destinasi. Untuk memulakan destinasi yang baru dan seterusnya. Sabarlah dengan ujian ini. Bertabahlah hati. Sesungguhnya Ada Yang Maha Mengetahui.


freedom. mz



Gathered here with my family
…My neighbours and my friends
Standing firm together against oppression holding hands
It doesn’t matter where you’re from
Or if you’re young, old, women or man
We’re here for the same reason; we want to take back our land

Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we’re here together


Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us

No more being prisoners in our homes
No more being afraid to talk
Our dream is just to be free, just to be free
Now when we’ve taking our first step
Towards a life of complete freedom
We can see our dream getting closer and closer, we’re almost there

Oh God thank you

For giving us the strength to hold on
And now we’re here together


Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us

I can feel the pride in the air
And it makes me strong to see everyone
Standing together holding hands in unity
Shouting out load demanding their right for freedom
This is it and we’re not backing of
Oh God we know you hear our call

And we’re calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, calling for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us

please fasten your seatbelt..

bismillah. hari ini hari rabu. dan esok hari khamis lepas tu jumaat. nampaknya percutian aku di Malaysia bakal berakhir tak lama lagi. sebenarnya rindu jugak nak balik ke mansurah, rindu nak pergi kuliah, rindu nak jumpa housemates, rindu bilik tidur kat sana, rindu nak jalan kaki balik dari kuliah, pendek kata, rinduuuuulah. kak iman insyaAllah will be fly tomorrow, 10th March, but she need to be at KLIA by tonight. she's going back under JPA. hmm, sungguh kalut betul. hari ni dapat tahu, hari ni jgak kene bertolak g KL. ape2 je la. please do pray for my journey nnt ye. hopefully xde sebarang masalah yang akan timbul memandangkan aku xrenew visa pun. and of course i'm not alone. infact, dalam blog mara sendiri cuma menyarankan pelajar tahun 1 je untuk me'renew'kan visa. tahun 2 ke atas xperlu. hehe. saje nak cite untuk menyedapkan hati sendiri. ape pun, whats done is done, whats said is said. Time to move on from the past and work on a better future. yeah! If you can't fly, RUN! If you can't run, WALK! If you can't walk, CRAWL! But by all means keep MOVING! and.... thats all for now, tataw nak tulis apa dah. salahkan tenet, putus lama2 sgt, idea dah hilang. k, wslm.

salam min malizi~

salam. apa khabar semua? guess where am i right now? kui3. sekarang tgh busan. sebab dok dekat ofis abah di pejabat MADA aloq staq. Alhamdulillah, saya dah dapat duit poket dari kerajaan negeri kedah! Terima kasih Ust Azizan. huhu. Bleh la buat nak beli dot... dot... dot.. lepas ni. huhu. tadi lepas dapat duit raya dekat yayasan islam kedah (yiked), kami pergi breakfast dgn abah dekat kantin MADA. saya dan kak iman makan koew teow goreng dan nescafe o panas. nyum2.. skrg ni duduk2 dan main2 dalam ofis abah jew. kak iman tgh menyoal saya ttg soalan2 medic.. warghhh... aiyayayay~ namaw jawab. alaa... nk bersin la duduk dalam ofis ni.. jom la nak kuar jalan2 kat tepi tasik.. sape nak ikut? jom2...

honeymoon year? honeydew? honeybee?

salam.

memandangkan musim sejuk kali ni lebih sejuk daripada biasa, jadinya ramai yang telah jatuh sakit. ada yang demam, ada yang batuk, ada yang sorethroat, ada yang selesema or runny nose, dan macam2 lagi. dan ada jugak yang sekali dapat pakej 3 in 1. kepada yang kurang sihat dan sakit, semoga cepat sembuh ye. syafakillah/syafakallah. jangan lupa makan ubat. tambahan sekarang musim atau fatrah imtihan, kena sihat! semoga diberi kekuatan ye semua. to ummu habibah too, syafakillah dear, cepat2 sembuh, esok dah mula sekolah!~ round baru commed sedang menanti.

hari rabu haritu saya bersama-sama shikin, kak nisah dan oob (atau rauf nama sebenar) hehe telah berjalan-jalan di cairo. huhu. bukan jalan-jalan pun. tapi bolehla dikira berjalan-jalan jugak. cuma di sini nak cerita and nak share satu tempat makan yang best, selesa dan sedap! huhu. restoran makanan melayu dan dimasak pun oleh orang melayu. namanya Cafe Al-Hasanah terletak di Hayy 7. kalau dari Syabrawi (Arabiata) tu jalan sedikit dalam 5 minit sampai la. memang sedap dan puas hati la makan kat sana. harga pun lebih kurang macam dekat Ocean and Baraka sini. atas cafe ni jugak ada homestay. serius comfortable dan cantik!~ ada 4 bilik dgn harga yang berlainan. ada yang le100, le85, le65.

dan semalam yakni hari Khamis, Alhamdulillah saya telah menyertai BLS course di Skills Lab, Mansoura University. Alhamdulillah banyak ilmu yang dapat. insyaAllah lepas ni kalau terjumpa org terjatuh ke accident ke (yang ni xberani jamin), boleh la kalau nk tolong. or utk yang choking ke. huhu. insyaAllah.

esok start round Comunity Medicine. rasa takut tiba-tiba. sebab yang dah lepas akan ditinggalkan. dan yang lepas pun belum habis cover lagi. Allah.. tu la. doktor dok nasihat dah, xmau dengar sgt. honeymoon honeymoon jugak.. tapi jangan honeymoon sgt.. nanti nyesal. huhu. jom berusaha!~ ok lah, wassalam.

exam round ophthal

salam.

esok exam round ophthalmology. there will be 20 stations which are 10 cases, and 10 pictures. hope everything will be just fine and smooth running. ouh, dont forget to bring along labcoat, torch pen, log book, and pen of course. doakan kitorang semua ye. xsabarnya nak habis exam. tapi dalam masa yang sama, sedih sebab dah habis round ophthal yang best sgt!(setakat ni la). next round waiting commed and forensic&toxicology. insyaAllah.

winter di sini, tahun ini, semakin hari, semakin menggalak kesejukannya. ditambah dengan rumahku yang boleh tahan tinggi jugak (tingkat 6), dan tidak terlindung oleh bangunan2 lain, sangat sejuklah jadinya. sampaikan dalam rumah bercakap, bernafas hatta dalam solat pun mulut keluar asap! keluar rumah xde pun asap. oh oh. bertahan. bertahan. xlambat dah nak balik malaysia. insyaAllah. hihi ;)

macam-macam perkara yang berlaku dalam sekelip mata. dan apa yang penting, setiap yg berlaku itu tidak kira yang baik mahupun yang buruk atau tidak disukai semuanya adalah ujian dan kita haruslah menerima dengan redha dan berlapang dada. itu tandanya Allah masih ingatkan kita. dan setiap apa yang ditentukan buat kita itulah yang terbaik untuk kita pada sesuatu masa itu. jangan sesekali menyalahkan atau mempersoalkan taqdir. kerana Allah lebih mengetahui apa yang tidak kita ketahui. percayalah Allah itu baik. =)

Ouh ya, apa khabar firas di Malaysia ye? Xpulak dengar cerita sejak balik dr KL baru ni? You owe me a story then.

hari ni, makan banyak betul. astaghfirullah walhamdulillah. bukan apa, bila sejuk perut mula la meminta diisi untuk menghasilkan energy=haba utk memanaskan badan. hehe. habes semua makanan. timbang2. ups! da naik 1.3kg. erk. hehe. dont worry. esok turun balik. ^_^

ok lah, dah isya' dah. menulis start dari lepas asar lagi sebenarnya. kejap2 stop, kejap2 stop. isya' baru siap. huuu. ok lah. kepada kawan2 yang exam esok termasuk set2 dentist, all da best ya!~

hot chocolate for breakfast.

salam. last week, tried out 365 chocolate drink. hmm. not bad. since its hard to find bonjorno hot chocolate. i bought double pack of 365 drink. now, only one left. not that i like the chocolate, but just want to replace intake of caffein with chocolate drink. caffein is not good to be taken regularly right? so, i thought hot chocolate drink is better than hot tea. hihi. sorry tea. ;)

current mood : teringin nak buat choc cake lagi, tp xtaw bila....

oh ya, dear my readers (kalau ada), please pray for me and my friends ye. as we are going to sit for an ophthalmology round exam this 11th of January 2011. 111011 (mcm cantik plak tarikh kan?) hehe. hope we can do well in this coming exam. Rabbuna yusahhil. ^_^

last week, my family together with my mak tok and pak ndak went to Pulau Langkawi for holiday before the school start. I'm sure they'd bought lots and lots of chocolates! aaahhh. (drooling mode). tambah2, si dadad yang gilacokelat tu! oh oh, please save some for me k.. jangan habeskan! >.<''

see that face? haha

he's hugging the chocolates make me worry lots! huuuu...

eh eh, enough updates, going to class. buibui. wassalam.

welcome oob!


kak nisah, oob, bob



salam.
Alhamdulillah oob dh selamat sampai. Willkam to Egypt oob! <-cmni ke eja nama oob? huhu. Thanks to bob for your time. after all, your uncle is here! hehe. I hope you'll have a pleasant stay in Mansoura. ok. wassalam ('',)v

ops! Good Morning everyone!
smile always =)