TAG........thanks!

Alhamdulillah...exam dah hbes!! yeay!! sekarang kita enjoy!!! [puteri mode] hehe... haizz... xdela.. nk enjoy2 pun kna ingat baru lepas mid year exam.. exam final yang besar pulak sedang menanti dengan senyuman =) hoho~

ok lah, straight to the point, post kali ni adalah untuk melangsaikan hutang tag dengan cik ~beinisnein~... baik buat cepat2... takut nnti xterbayar pulak, memandangkan cuti kali ni mcm agak busy ja.. mcm2 ada... ok lah...

lets start with...

those that i want to tag for this one are ::

iman
azwan nazri
tkah mahyudin
dirah
kak naneen
kak nisah

sile wat ni sbg kerja rumah cuti sekolah ye~ hehe [sory, tataw da nk amek sapa...huuu~]


what do you know about 1?
iman?? hurmmm...baaaanyakkkk!! [secrets pun byk, nk gtaw ke??] hehe
Nurul Iman Nasiruddin nama diberi
she's my older sister..
3rd year medical student at Tanta University
she is a very nice sister..
and now...
i'm just waiting for her prince charming to come and kidnapped her... [hahahaha]
enough crapping yg bukan2..
her birthday is coming soon~ 2nd February 2009!! [sape2 yg nak kasi hadiah, boleh je kasi melalui ana...hehe (^__^)v]


what would you do if you never meet 2?
hurm?? azwan??
he's my junior at SRAZ...
well, klu xpnah jumpa..
either ana xskolah situ or dia xbersekolah kat situ..
hahah~
and his big brother is my senior at SRAZ..
same batch with my sis
[adakah soalan ini sudah terjawab??]


what would you do if 3 & 4 date you?
hahaha~
kalau menurut e-kamus ana, 'date' juga membawa maksuk janji temu..
urmm...so, if they date me..
they must treat me either lunch or dinner ke? boley??
huhu~ gendang xgendut tali kecapi,
kenyang perut suka hatii!!! weeeee~


will 5 & 6 make a good couple?
kak nisah & kak naneen??
insyaAllah...
ukhuwwah fillah abadan abada..


do you know everything about 3's family?
yupp... i did know her family..
mak cik jah, pak cik wan, akmal, atiyyah, atifah, afif, apan [not ~beinisnein~ yer... this one is afwan] yang sgt chumeyl and banyak cakap! huhu~ tingat waktu lepas spm dulu, tgk cite otomen and ghost house ngan apan..
ingt juga time nk hantar duk nursery kat skolah, xmo.. nk ikut kakak tkah dia jgak~ hihi


tell me 'some'thing about 6
kak nisah is our raesah dlm chibe iljimae [chibe=rumah] bukan sarang ok? =p
tinggal di aloq staq, kedah..
dah 21 tahun..haha
anak sulong~
suka mkn kek!
erm...lagi apa yer?? 'some'thing je kn? so..cukup lah kot..hee


what language does 2 speak?
erk? xpnah cakap pun la dgn dia..
klu abg nye ckp bahasa melayu, adek dier pun mstilah ckp bhasa melayu gak kn?
lain2 bahasa xdapat dikenalpasti...


who is 3 going out with?
hurmm... nti dah ada ker??
hehe..xtawla~
skrg she's at UIA..
insyaAllah xde lagi...
mgkin out pun ngan kawan2 sejantina dengannya..


how old is 4?
dirah ek? 15 tahun!! PMR tahun ni.. selamat kembali ke sekolah ye dik...!
dah lama cuti tuh~ huhu


who is 6's favorite singer?
err... mcm2 kot~
sume kak nisah sapuuu..
edcoustic antaranya kot~
rabbani juga xketinggalan..
dan terbaru ini, lagu Doa Rabithah song by sape ek?? tataw [caya la kak nisah...hehehehehehe]


1?
AMAR - Nurul Iman... hahaha.. ske ati je.. ke lagu Ya Rabb heh iman?
enti......enta....lalalalaal~ hhihihi


is 4 single?
yupp, totally yes!! =)
jangan langkah bendul ye dirah~


what is 3 last name?
nur atiqah binti wan mahyudin...
pandai2 kira sendiri la ek...hehe


what u consider being in relationship with 1?
ohh...actually, the truth is we're really having a relationship
that is called 'sisters'... hehe..
iman is my elder sister...


what are you talking about?
hurm...:-/ what should i answer?
i think people around me can judge me well..
don't you??


what school did 2 go to?
huhu...azwan...
erm, sekolah rendah same just like mine too
Sekolah Rendah Al-Azhar..
sekolah menengah dkt Maahad Mahmud Alor Setar..
skrg ngah tunggu result SPM kn??

alhamdulillah...DONE!!

going to bed now~
so tired today..
but feel very satisfied because today is full with so much activities..
daripada masa terbuang begitu saja...
hehe...
oklah, dengan segala hormatnya ana mohon beransur dahulu...
wassalam~

Persoalan dalam kehidupan seorang hamba..

~In the name of Allah~

Antara persoalan-persoalan yang sering timbul dalam diri kita


KENAPA AKU DIUJI?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan, 'Kami telah beriman', sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."

[Surah Al-Ankabut : 2-3]


KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."

[Surah Al-Baqarah : 216]


KENAPA BERAT SANGAT UJIAN INI?
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

[Surah Al-Baqarah : 286]


RASA FRUST? TENSION? LEMAH SEMANGAT?
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu benar-benar beriman."

[Surah Al-Imran : 139]

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh (di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)."

[Surah Al-Imran : 200]

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk."

[Surah Al-Baqarah : 45]


APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka."

[Surah At-Taubah : 111]


KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain diriNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."

[Surah At-Taubah : 129]


KEPADA SIAPA AKU MEMINTA?
"Dan apabila hambaKu bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku kabulkan permintaan orang-orang yang berdoa apabila dia berdoa padaku. Hendaklah mereka itu memenuhi perintahKu dan beriman kepadaKu agar mereka beroleh kebenaran."

[Surah Al-Baqarah : 186]

ARGGHHH AKU TAK TAHAN!!! AKU DAH BOSAN!!!
".....dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."

[Surah Yusuf : 87]


salam muhasabah, salam mujahadah
~semoga bermanfaat~
wassalam

blank topic

salam aleyk~

sekadar update...
tengah wat MCQ anatomy sebenarnya ni..
tapi, rasa nk tulis sket..
xde pape pun...
adeyy~
hurm...ok lah..
td kol malaysia...kol sape?
kol family la.. siapa lagi? huhu
mak cakap esok petang abah bertolak ke KL..
and malamnye bertolak ke Kano, Nigeria
abah pergi ke sana atas urusan kerja..
ntah dah berapa kali dah abah ke sana..
selalunya abah pergi about 2 weeks, but this time mgkin seminggu saja..
flight abah selalunya akan transit di Cairo sebelum bertolak ke Kano..
transit selalunya 12 jam kot..
perjalanan dari Egypt-->Kano mengambil masa dalam lebih kurang 4 jam kot~[klu xsilap]
kat sana orang2nya berkulit gelap..
teringat lagi waktu abah tunjuk gambar2 dari kamera yg ditangkap sewaktu abah di sana..
huhu..dan teringat jugak waktu ana transit di Dubai ritu, berkenalan dgn seorang perempuan dari Nigeria...jgn ingt diorang lekeh tau.. they speak English..
sebenarnya diorang ada bahasa sendri, tapi sangat byk jenis...
kadang2 sama2 diorang pun xfaham.. and sbb tu lah bahasa Inggeris dijadikan bahasa perantaraan diorang..
erm, sebenarnya post ni xde tajuk khusus pun, just nk menaip jer~ hehe [apolah esan nih! haizz..]
lusa nak exam nih, smpat lagi gatal2 tgn menaip post.. aduh.. apo nk jadi tatawla...
apapun, semoga abah selamat pergi dan selamat balik...
jgn sakit2 dah... semoga diberi kesihatan yang baik...ameen('',)
teringat lagi kali pertama menangis di perantauan... sebulan selepas menjejakkan kaki di bumi anbiyaa... pd ketika itu, kakakku masih lagi di Malaysia...mlmnye akan fly ke Mesir
menerima khabar bahawa abah jatuh sewaktu di apartment di Nilai..isk3
abah dimasukkan ke hospital... cause of low pottasium..
This was not the first time it happened.. so, i'm very2 worried at that time if something would happen to him and i'm the only one right here, in Egypt.. alone!! feel like wanna go back immediately~
And Alhamdulillah after few couples of day, abah dah boleh keluar..
again, abah masuk Hospital Jitra [naseb baik berjiran dengan rumah jee]..
kali ni masuk juga sbb yg sama.. waktu tu, abah baru balik dari Egypt from Kano..
when the time abah in Egypt, on 15th june 2008 [my birthday!], he asks to jln2 sekitar Cairo along with his 2 friends...
waktu tu musim panas... nmpk sangat abah pucat and xlarat..
xsangka balik2 je Msia, masuk hospital...
actually, my father was really a busy person.. ohh, May Allah bless you dad..
O Allah, please give my dad very good health.. I love him...
insyaAllah, nantikanku di batas waktu..
sampai masanya nnt kita ketemu...
wassalam~

♥ for you DAD ♥


MAY ALLAH BLESS YOU..

kullu sanah wenta bikhair
semoga bertambah taqarrub kepadaNya

love you (^_^)v

Sengil Chukahamnida! ♥

:: 17th of January 2009 ::

HAPPY BIRTHDAY KAK NISAH!!

x SWEET 21!! x


~ May all your dreams come true ~
~ semoga panjang umur & dimurahkan rezeki ~
~ bertambah keimanan dan ketaqwaan ~
~ semoga senantiasa berada di bawah lembayung rahmat dan kasih sayangNya ~
~ Moga menjadi srikandi kebanggaan muslimin ~
~ Gegarkan dunia dengan stetoskopmu ~
~ Keep sweet like 'honey' and like your name too ~
~ ukhuwah fillah abadan abada ~
~ bila nak kahwin?? hehe =p ~
LOVE you...


~ birthday presents from us ~
[hadiah cik shikin & hadiah umah xtermasuk plop...maalish]



Thanks a lot to dzura and anak saudara kak nisah yang menjayakan surprise birthday party ni ye... ^__^
arigato gozaimas!! =)



Selamat Hari Lahir - Saujana


awan berarak ceria..
tiada titis hujan..
pohon melambai..tanda sokongan..
ku susur di perjalanan bertemankan senyuman..
di hari lahir mu..
sahabatku...
dedaun berguguran..
membuktikan kedewasaan..
walau tanpa madah dan hadiah..
namun cukup untukmu..
sekadar ucapan..
selamat hari lahir..
iringan doa ku hulur..
bersyukur kepadanya..
atas nikmat usia..
awan berarak ceria
tiada titis hujan..
pohon melambai..tanda sokongan
ku susur di perjalanan..
bertemankan senyuman
di hari lahir mu..
sahabatku..
usia mu ibarat mutiara..
tiada berganti lagi..
hias kan iman bersulam taqwa..
ajar sempat menuju haruman syurgawi..
selamat hari lahir..
iringan doa ku hulur..
bersyukur kepadanya..
atas nikmat usia..

chibe Iljimae~LOVE you all!

sangat2 terharu..
nothing i can express about my feeling right now..
i'm so grateful to have all of you beside me..
thank you soooo much!
thanks Allah for sending them for me..

tonight..

(door bell ringtone) - i got 2 messages from shikin.. One was at 2057 and the other one was at 0000 which was sent before she's going to sleep...

her SMS's were written like this :

at 2057

salam oOO ihsan tension sbb exam ke..? Jgan sedih...stiap ape keje@ usaha yg ihsan usaha'n tuk jalan ke syurga ALLAh akan balas lge b'lipat ganda... ALLAH maha adil... jgan putus asa... Who always with u? Lihat diatas cna :)
[original copy paste]

at 0000
kitA dLAhirkN sbg pEjuANg w/puN MEdAN & cArA kitA bbEzA..
MAkA MAhkOtAkN MutiArA ksAbArN & kEiMANAN krN..
pjuANgN Ni bkN 1 dEstiNAsi tp 1 pjALANAN yg PnJg..c=
so ihsan fikir mane yg terbaik tuk diri ihsan...jgn sedih2 nanti xkuar *** (fahe2 sndri la yo)...maka akan hilang la sesuatu yg bernilai... Gelak tawa mu yg ku rndu.god ngt
[original copy paste]

sempat lagi wat lawak ye shikin.. hehe.. SMS dihantar padahal bilik sebelah je.. katil pun sebelah je.. boleh sembang2 lagi sebelum tido... hanya 'wood partition' menjadi pemisah kita berdua.. huhu.. lawak2.. apapun.. thanks a lot shikin.. really appreciate it.. your SMS's have lots of meaning to me.. and make me terharu and tergelak when read the last sentence.. hehe... xpe.. lepas ni kami wat lawak slalu n make u laugh and laugh ye...

mlm td jugak...

sumaiyyah datang ke bilikku lalu bercerita ttg itu dan ini... dan byk memberi kata2 nasihat dan dorongan yang memberi ANJAKAN PARADIGMA kepadaku.. huhu.. terima kasih.. kamu sahabat ana dunia akhirat... =) terlalu byk yg dikatakan oleh sumaiyyah.. laju je meluncur keluar dari mulutnya.. huhu... sorry cikgu, anak murid xsempat nak salin! hehe~ antara yang ana masih ingat, sumaiyyah cakap mcm ni.. "keberkatan itu xsemestinya sewaktu kita kat kuliah or waktu kita study sampai lewat malam..tetapi keberkatan tu ada di mana-mana sahaja..kita sahaja yang tak tahu...kadang2 perkara2 kecil yang kita lakukan pun ada keberkatannya..." (ayt telah ditambah dan diolah sbb xingt..) tapi yang ana nk highlightkan kat sini ialah keberkatan itu ada dimana-mana sahaja dan bila2 sahaja... sumaiyyah jugak cakap, apapun kita teruskan usaha dan jangan sesekali berhenti... yakin denganNya... Sesungguhnya Allah sentiasa bersama-sama kita... kalau rasa xtenang, bacalah Al-Quran byk2, bangun malam wat solat tahajud, solat hajat dll.. terima kasih sahabatku..

Setiap orang sudah ditentukan rezekinya masing-masing oleh Allah, cuma jalannya yang berbeza.. ada yang jalannya berduri dan penuh halangan dan ada pula yang jalannya mudah dan tidak banyak halangan... Hanya Dia yang tahu tahap kemampuan hambaNya.. Dia tidak akan sesekali menguji hambaNya dengan ujian diluar kemampuan hambaNya itu.. Ujian diberi kerana Dia yang Maha Mengetahui sesungguhnya tahu bahawa hambaNya itu mampu.. dan kadang-kadang Dia memberi ujian untuk menguji sejauh mana tahap keimanan hambaNya kepadaNya.. adakah semakin dekat denganNya ataupun semakin jauh dariNya??

Pagi tadi...

kak nisah juga awal2 lagi telah memberi komen berkenaan post aku sebelum ini.. nak tahu apa yang kak nisah kata??

haahh??
Feel like crying??
alaa bucuk3~
btw, i only have a shoulder for lend n an arm so that we can walk side by side..yea??
jgn sedih2 ye..innallaha ma3na..~
klau rasa sedih tu jom borak n buat lawak sama2 =)
takpun kita baca quran sama2 ;)
w'pun at that time i dh tido, no bother at all to gerak ye...serius~ =)
hehe... sangat chumeyl~ thanks kak nisah for always being there for me.. love you... and maafkan diriku ini andai dirimu bersedih atas perihal "drumstik" itu... jgn sedih2 lg ye.. hehe... insyaAllah, nanti kami kcu kak nisah setiap mlm ye... [kejut qiyam..hehe]

dan semalam...

thanks also to dirah yang sgt caring nih... huhu~ dirah telah mnegurku di YM bertanyakan kenapa diriku bersedih? thanks dear... now i'm slowly cured.. huhu~

and for conclusion nye, saya saaaaaaaaaayannngg korang semua... thanks for being friends of mine! lets start a brand new LIFE! chaiyok!~

feel the tense!!

feel like crying...
so sad..
dunno what to do...????
argghhhh~
feel like the darkness surrounds me...
uwaaaa.... :((
I want to touch the light!
help me! help me!
i'm drowning right now..
uhh...i'm very weak..
trying so hard to survive..
but, looks like i'm helpless...
isk3 =(
O Allah, You're The One and Only who knows what was deep inside my heart right now!
Please cure me O Allah..
Give me strength and calmness into my deepest heart..
Ameen.. (-_-)''

:: syabab wa fatayat ::






T.A.G!

salam...

post kali ini adalah untuk menjawab TAG! oleh aliftayaqowf dan affanishere...
setelah diTAG sebanyak 2 kali dengan TAG yang sama...
hehe...xleh jadi nih~ kena wat jugak...
sebelum bertambah menjadi 3!
apapun, thanks ya! jgn serik TAG ana taw... =D
ok lets start!

a. do you think you're HOT?
erm...ggggrrrr....cannot la... i'm freezing cold ere'. its 10 celcius!

b. upload favorite picture of you!

pelik ar gambar nih...nk tergelak! haha

c. Why do you like that picture?
urm...y ar?? sbb rasa mcm dlm video klip kot~ haha... cause in dat pic im static while others are walking...juz like fast forward the time and i'm still there waiting for someone... (waiting punya waiting sampai khatam quran~Alhamdulillah..)

d. When is your last time you ate your pizza?
i'm not sure... maybe at the night where i bring my mother to Pizza Party with my friends without musyrif! hehe..opsss~

e. The last song you listen to?
Jikustik - Puisi (baru dapat setelah lama mencari! thanks to annisa~)

f. What are you doing right now beside this?
thinking about everything that happened today! what a long long story......... macam2 ada... n also about EXAM!! ohh...harini xselak buku pun lagi... ok2...after this...

g. What name would you prefer beside yours?
erm nama penuh Nurul Ihsan binti Nasiruddin..
nama yg suke ntahlaa... mestila nama sendiri..
"ihsan" or "nurul"
"ihsan" is my common name... haha, "nurul" is jareng-jareng~
xramai yg pnggil nurul..best jgak bila org pnggil nurul..
rasa cam comeyl~ huahau...(perasan je lebeyh)
teringat arwah cikgu KHB ana kat skolah dulu...dia sorang sahaja cikgu yang pnggil ana "nurul"...
Al-Fatihah buat cikgu Khairul Azman...

h. people i tag?
adeh...bab ni yg lemah sket nih...
hantam saja la labu...
ok, sediaaa???

1- luwoh
2- kak nisah
3- kak zura
4- nadia

DONE!! klu dah wat, xpe...anda selamat~

i. Who is number 1?
ohhh...luwoh? hurm...my 2nd year batch student same just like me... and he really loves "bihun sup" so much! hehe... betul kan? he will sacrifices anything asalkan dapat makan bihun sup! so, sape2 yg nk mintak tlg luo, sila sediakn bihun sup! huhu...(sorry luo)

j. Number 3 is having relationship with ...?
erk? kak zura....can i tell everybody here about this? ok2....shhhh~ i'm not going to... promise! =D (kalaulah aku tahu.....hehe)

k. Say something about number 4..
ok...Nadia is my classmate from year 5...she is a "jump student"... sangat2 pndai budak nih.. jeles eden..huhu~dan oleh sebab suka melompat, dia sekarang sudah tinggi... (lawak je nadia k..)

l. Number 2 is having relationship with?
ohhh...yang ini yang susah nih~ mcm mana nk jawab nih... urm...ok! kak nisah sangat sayaaaaaaangg dengan ahli2 beytnya kan?? kn??


wahh!! I'm done!! yeahhhh....
syukran =)

say cheese~ =D

~ L . O . V . E ~

2nd year

2nd year


*gambar full batch 2nd year belum dapat lagi...ada kat yan...

salam aleyk~

wahh~ tetiba sahaja terasa sangat sibuk dan tidak cukup masa...
tetiba sahaja semua benda datang, semua harus disiapkan..
ohhh, tidakkkk!!!
mcm ni lah manusia..
hanya tahu mengeluh..
tidak! aku tidak boleh mengeluh...
sekali kita memilih jalan itu, maka teruskanlah perjalanan itu sehingga ke hujungnya..
walau apa pun duri onak dan ranjau sepanjang perjalanan itu...
teruskanlah berjalan...
inilah lumrah kehidupan..
setiap yang mendatang itulah yang akan mematangkan diri kita..
teringat lagi kata-kata ahli beytku yang disayangi...
tentang erti sebuah pengorbanan...kadang kala pengorbanan yang kita lakukan dengan adanya keterbukaan hati sebenarnya ada 'halawah' di sebaliknya....
manisnya sebuah pengorbanan itu hanya dapat dirasai dengan keikhlasan hati..
mungkin pahit pada mulanya tetapi manis pasti ada di hujungnya...=)
kata kak athirah,
bila kita dalam kesusahan, jangan lupa pada yang lebih susah..seperti saudara2 kita di Palestin...
jika sekarang kita mengeluh kerana cuaca yang sangat sejuk...
ingtlah saudara2 kita yang lebih sejuk di sana...
kita alhamdulillah, semua keperluan mencukupi...
makanan, lihaf, dafayah, katil dsb...tapi bagaimana pula saudara2 kita...
tidak berselimutkan apa2...xdapat tidur dengan nyenyak...
dalam kesejukan...
dalam kelaparan dan kesakitan...
insaflah wahai diri...
bersyukurlah dengan nikmat yang ada...
jangan sesekali lupa pada Yang Maha Pemurah...
Dialah Ar-Rahman juga Ar-Rahim...
Allah tidak akan memberi ujian yang melebihi kemampuan hambaNya..
mungkin jika Allah turunkan ujian pada kita seperti saudara2 kita di Palestin,
mungkin kita tidak mampu...
tidak kuat..dan lemah...
iman yang goyah...
bilakah kali terakhir kita upgrade iman kita??
di tahap manakah iman kita sekarang??
adakah cukup kuat atau masih seperti dahulu atau semakin jatuh???
muhasabahlah kembali...
tepuklah dada, tanyalah iman...