♥ mendekati waktu itu...

salam aleyk~

hurm, pejam celik pejam celik... fatrah imtihan kian pun melabuhkan tirainya...
hari ini, senpai2 tahun 2 pula bakal merdeka! seronoknya...
senpai2 tahun 3 sudah sedia merdeka sejak 24hb yang lalu...
tahun 1 masih ada 2 paper minor yang perlu ditempuh...
BI dan Komputer...
walaupun cumalah subjek ringan sahaja, tetapi janganlah pula mengambil ringan subjek ini...
selagi mana kita boleh dan mampu untuk habiskan, habiskan...
jangan pula mengambil kesempatan dan memandang enteng terhadap subjek2 ini lalu mengambil keputusan untuk pulang lebih awal...

dah terkeluar tajuk pulak..
actually nak tulis tentang lain...hehe
dear my friends, sekalipun kita semua seperti sudah merdeka...
sudah semakin menjauhi fatrah imtihan,
janganlah pula kita semakin jauh dariNya..
kononnya sepanjang fatrah imtihan solat hajat xpernah tinggal...
doa xpernah putus...
dengan qiyamullail pada setiap malam..
tetapi, setelah imtihan kian berakhir..
semuanya dilupakan..
semuanya ditinggalkan..
beginilah manusia...
sering lupa padaNya sewaktu senang..
hanya ingat padaNya sewaktu susah..
peringatan juga buat diri sendiri yang kekadang terlupa dan leka...
janganlah kita menjadi seperti mereka-mereka yang lupa ini..
seharusnya kita teruskan dengan amalan2 ini..
solat hajat, qiyamullail, doa jangan pula ditinggalkan..
maintainkan diri kita melakukan amalan2 ini...
agar kita mendapat halawatul iman..

sungguhpun imtihan sudahpun berakhir,
tetapi ingatlah pintu untuk berdoa masih belum tertutup..
teringat kata-kata seorang sahabat kepada saya...
berdoalah selalu kepadaNya..
sesungguhnya Dia Maha Mendengar..
Allah suka apabila hamba-hambaNya meminta kepadaNya..
dan walau apa pun takdir yang kita dapat..
ingatlah... ada terselit hikmah di sebalik semua itu..
berlapang dadalah kita menerima segala takdir..
jangan pula menyalahkan takdir..
sebaliknya redha dengan apa yang ditentukan buat kita..
kita merancang, Allah juga merancang,
sesungguhnya perancangan Allah itulah yang terbaik...

arrgghh, xsabar rasanya untuk pulang ke Malaysia...
huhuu...
sangat2 rindu semuaaa...
mak, abah, firas, widad, abin, mak tok, tok wan, tok nek, pak cik, mak cik, ecah, haykal, ndak, mak long, pak long, pak lang, bla..bla... etc.
Malaysiaaa.... nantikan kedatanganku...
gua winduu sama lu....hehe

kepada rakan-rakan yang mengenali diri ini,
ana ingin memohon maaf andai ada kekhilafan tanpa disedari..
jika ada yang terasa di hati, maafkanlah..
jika ada ym yang xberbalas, maaf ek..
maaf jika ihsan yang dikenali sekarang tidak seperti ihsan yang dahulu..
dan juga terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi menghulurkan bantuan tatkala ditimpa kesusahan...
recently, yang tlg carik rumah tengah2 malam bersama-sama..
walaupun korang kepenatan sesangat...
dan xjadi pergi Nil sbb kitorang..hehe
maalish yer..
may our friendship last forever..
ameen ya Rabb...

setakat ini dulu coretan kali ini...
segala yang baik itu datang dariNya jua segala kelemahan tetapi disandarkan kepada diri ana sendiri..
buang yang keruh, ambil yang jernih...
jaga diri, jaga hati, jaga iman,
nak study bi plak..huhu
wish me luck k...tq
gud luck also to my batch tomorrow!
bitawfeeq wannajah..
wassalam~

♥ Abah in Egypt

salam aleyk~

sedikit update about my abah datang ke Egypt pada 15 Jun 2008 yang lalu... hehe... kebetulan transit di Cairo dari Nigeria just ONE day, abah berhasrat untuk jalan- jalan di sekitar Cairo... Lepas ni Mansurah pulak tau...[ jeles sbb abah dah g Tanta...xaci!! =( ] walaupun abah xsempat untuk turun ke Mansurah, tapi xpela.. At least leh jumpa... melepas rindu... hehe...walaupun xlambat ag dah nak balik Malaysia.. My flight insyaAllah will be on 4th July 2008, Singapore airlines.. sesapa yang nk hantar or ucap selamat bye bye tu boleh sesangat ler..heheh [prasan jer esan]

ok, sambung kepada cerita tadi, maka ana dan kakak ana, iman pun bawaklah abah berjalan-jalan di sekitar bandar Kaherah walaupun abah dah pernah datang suatu ketika dahulu... Perjalanan kami turut disertai oleh 2 orang kawan abah iaitu, En.Abu Hassan dan Dato' ???.... lupe lak nk tnya nama..huhu...bertuah betul~ upss lupa plak, cumi2 n beba chan juga turut serta.. dan juga bali dan abg puji selaku tour guide kami pada hari itu... syukran awi2 yer..

Perjalanan bermula dengan menjemput abah dan kawan-kawannya di Concorde Hotel, Tahrir.. sangat "cantik" hotelnya... xpe abah.. lainkali datang mansurah... lagi best! hehe =)

Seterusnya, ke Pyramid...


from left : beba chan, cumi2, En Abu, Dato', abah, me, k. iman


.:abah:.


lagi tempat-tempat yang sempat kitorang pergi termasuklah Salah Ad-Din Citadel, Azhar Mosque, Hussin Mosque, Khan Khalili [cmni ke eja dier?], Makam Imam Syafie, Muzium [tp xmasuk sbb dah lewat], Asfour...



*****


*****


*****


*****


ni je gambar-gambar yang sempat ana uploadkan..hehe... sehari mmg xcukup kalau nk jalan2... xpe abah, next time, bring mom also k... duk lama2 sket..hehe =D


*****


last but not least, ana nk ucapkan beribu2 jutaan ucapan terima kasih for those yang kasi hadiah besday kat ana ritu... terharu sangat2... love you all so much!! terima kasih kepada yang kasi "ubat tinggi" hehe... lovely keychain~ mp4 yang cun habes... huhu dan terima kasih jgak kepada kakakku yang seorang...for the skirt yang sangat "chumeyl"... muahahha...



sekian dulu buat kali ni..
hehe...
wassalam


♥ care about your HEALTH??

20 cancer-fighting foods to eat all summer



A healthy, balanced diet is key, experts say, but these foods may have an extra punch.

Leafy greens: Deep green leafy vegetables are packed with lutein, vitamin A and folate, nutrients that may help prevent colon and ovarian cancer.

  • Spinach
  • Kale
  • Collard greens
  • Arugula
  • Dandelion greens

Curry: Yellow curry contains cur-cumin, a pungent spice that may help prevent melanoma and other types of cancer cells from proliferating.

Cruciferous veggies: These contain phytochemicals that may cut the risk of stomach, breast and skin cancers.
  • Broccoli
  • Broccoli sprouts
  • Cabbage
  • Bok choy
  • Cauliflower
  • Watercress
  • Swiss chard

Berries: These fruits contain antioxidants such as polyphenols, which counteract and repair cell damage.
  • Blueberries
  • Blackberries
  • Raspberries
  • Strawberries
  • Cranberries
  • Red grapes


Tomatoes: Studies suggest that having a tomato-rich diet may help lower the risk of developing both lung and stomach cancer.

♥ nikmat sihat..

sengaja nak update sket.. Actually ana copy paste je dari blog ana yang lama...huhu

"Alhamdulillah...quwaiyyisah..."

itulah ungkapan yg sering kita ucapkan tatkala ditanyakan khabar...[kalau kat Mesir laa]. Tapi, dalam setiap ucapan Alhamdulillah kita tu, adakah kita benar2 mengucapkannya ataupun sekadar ucapan memenuhi syarat...tanpa kita sendiri menyedarinya...Segala puji bagi Allah...
pastinya semua org sudah maklum tentang hadis di mana menyeru kita supaya mengingati 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara..antara salah satu nya ialah.. Sihat sebelum sakit..
sihat merupakan satu nikmat yang besar dikurniakan oleh Allah kepada kita... kadangkala, kita sendiri terlupa untuk mengucpkan syukur dan berterima kasih atas nikmat kesihatan ini... apabila sakit atau musibah datang melanda, barulah kita sedar.. kita baru sahaja kehilangan nikmat sihat buat sementara..
Allah telah mengurniakan kepada kita 1/100 daripada nikmatNya.. yang mana 99 nikmat lagi ada pada genggaman Allah.. hanya daripada 1 nikmat kurniaanNya... berjuta2 nikmat kita telah peroleh...nikmat sihat antaranya, nikmat harta, nikmat usia, nikmat pancaindera, nikmat akhlak dan nikmat yg plg besar adalah nikmat iman dan islam...=)
sebagai umat Islam dan juga Hamba Allah di muka bumi ini, seharusnya kita bersyukur atas nikmat kurniaan yg telah diberi.. pastinya tanpa nikmat2 ini, kita sudah tentu tidak akan berada dalam keselesaan dlm hidup ini.. contohnya, nikmat kesihatan, pabila Allah tarik nikmat sihat ini sementara dari kita.. kita sudah tidak mampu berbuat apa2.. bahkan kita juga tidak dapat ataupun sukar dalam melakukan amal ibadah kepadaNya... apabila kita sakit, untuk mendapatkan khusyu' dalam solat pun pastinya sangat susah.. tambahan tatkala kita sihat sndri pun masih belum dapat khusyu' setiap waktu solat.. renung2kanlah wahai sahabat2ku..
marilah kita sama-sama memuhasabah kembali diri kita... syukurilah atas setiap nikmat yang kita ada.. ucapkanlah Alhamdulillah pada setiap helaan nafas kita..kerana setiap kali itu kita masih diberi peluang untuk terus hidup dalam dunia ini.. sekalipun terfikir andai masih lama hidup di dunia fana ini terus banyak dosa yng dilakukan tetapi andai ajal bertamu sekarang sudah cukupkah amalan untuk dibawa ke akhirat..??
renung2kanlah....

sekadar perkongsian dari ana...
wassalam~