.: Bismillah :.

~ Hukum Bismillah ~

- WAJiB - cth : di dalam solat
- SUNAT - cth : atas semua perkara yang kita lakukan
- HARUS - cth : ketika mengangkat barang dari satu tempat ke satu tempat yang lain (nak wat xpe xnak wat pun xpe)
- MAKRUH - cth : ketika masuk ke tempat kotor
- HARAM - cth : ketika nak buat maksiat atau perkara-perkara yang tidak baik


~ Tugas-tugas dalam menuntut ilmu ~ ('o,-)v

1. Tajdid niat semula. Ikhlaskan hati demi mengharapkan keredhaan Allah.
2. Berterusan dalam menuntut ilmu.
3. Sabar. Terutamanya ketika menghadapi ujian dan dugaan. cth : kegagalan.
4. Memuliakan seorang guru atau orang yang memberi kita ilmu.

~ Akhlak-akhlak penuntut ilmu ~ ('o,-)v

:: merasakan tanggungjawab
:: menjaga amanat ilmiah

...khianat terhadap ilmu adalah lebih dahsyat daripada khianat terhadap harta...
:: tawadhuk - semakin bertambah ilmu semakin bertambah tawadhuk
:: beramal dengan apa yang dipelajari

أَتَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَتَنسَوْنَ أَنفُسَكُمْ وَأَنتُمْ تَتْلُونَ الْكِتَابَ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ
Patutkah kamu menyuruh manusia supaya berbuat kebaikan sedang kamu lupa akan diri kamu sendiri; padahal kamu semua membaca Kitab Allah, tidakkah kamu berakal? (Al-Baqarah : 44)
:: sentiasa berusaha menyampaikan ilmu

~ Penuntut ilmu yang rugi ~ ('o')?
orang yang menuntut sesuatu ilmu agama hanya semata-mata bertujuan kerana keduniaan, dia tidak akan mencium bau syurga...

♥ ku damba redhaMU..

Bagaikan hausnya.. bumi gersang
Yang kering lantaran tidak disirami hujan
Begitu sepinya dan rindu hatiku
Bila cintamu tidak bersemi

Berjalan aku.. bagai kesesatan
Di tanah Tuhan.. diriku ditinggalkan
Tiada teman untukku mengadukan
Resah hidupku.. ditimpa sesalan

Aku dambakan.. dambakan cinta
Cinta sejati yang kekal selamanya
Biarpun pahit.. perjalanan meraihnya
Demi redhaMu.. kuharungi jua
Kerana cinta lahir dari sanubari
Biarpun perit menuju cintamu
Namun sedikit pun tidak menggoyah tekadku
Biar diracun dunia
Tidakku gentar tempuhnya..

Ya Allah tidakku sedari
Selama ini cintamu tak pernah menyepi
Rahmat kasih sayangmu yang tiada bertepi
Setiap hambamu tetap kau sayangi
Biarpun banyak dosa yang menghimpit diri ini
Janji pada hambamu tak pernah kau mungkiri
Maafkanlah.. Redhailah..

Aku bersaksi bahawa kau sesungguhnya
Tuhan yang agung pencipta segalanya
Tempatku bermohon dan berlindung
Dari kehinaan dan kemusnahan..

♥ thanks Syikin~

salam aleyk~

malam tadi kitorang makan malam kat luar...
syikin dengan berbesar hatinya ingin mengeluarkan duet poketnya..
huhu...Alhamdulillah...murah rezeki yer..
guess where are we heading to?
ohohoh...MO'MEN! haha~
hurm..selepas jer maghrib jemaah..kitorg siap2..
then keluar la...susah benar nk dapat teksi..
nk dijadikan cerita...
ketika sdg menunggu teksi..
malang tidak berbau, seorang penunggang Arab yg kurang berhemah...
arghhh...telah melanggar tanganku..eh bukan2...jariku...
eh tangan la tuh~ that tyme, i was holding my Nokia butterfly..
nokia 2300 kot klu xsilap [sim vod]...
perghhh...guess wut?? my hp was flying in the sky...
ouchh!!! thats hurt! naseb baik umur dia panjang...
i was grateful that im holding it that tyme..
or else my hand will get hurt much! thats y i love my hp very much..
it is protective..haha...
and u know what? ana lebey ske guna hp murah2 nih..
sbb tahan lasak...ssah pecah..
my hp xpecaah sket pun...lampu kelip2 pun masih lagi berfungsi dgn cutenya...
hehe...ohh..terlebih cite lak...

ok sambung cite mo'men lak..
sesampai je dkt mo'men tuh~
kitorg pun order la mknn..
hbes jer bayar mknn...syikin punya duet..makasey syikin..love u..
tetiba! my eyes caught something that could be fun! haha
SUDoKU!! sudoku games! aiyaaa...
xpernah ku sangkakan ada jgak game utk sudoku nih~
rasanya org arab ska main sudoku kot..
ape lagi? ana pun tnya la dgn mamat arab jaga kaunter duet tuh~
da bikam? khamsa genih...jawab mamat tu~
khamsa genih?? dgn nada tidak percaya...[sambil tersenyum memegang purse]
aiwah!! hehe....ana aiz ithnin... bukan tamak yer...
satu lagi utk ummu... =D
dalam game ni ada 3 games rupanya..
1.Sudoku
2.Shoot game
3.Sinnon game

~me with new sudoku game~ ngee

~ummu tersenyum gembira mendapat permainan baru~ (^__^)v

~merahnya mak ngah! haha... thnx syikin for the treat!


after makan, maka kami pun berangkatlah untuk pulang...
ehh...menyinggah pulak..
pergi mana tu? topup lagi minah ni? aiyaya..
kami singgah pula di branch etisalat...
wahh..boleh tahan kedai nih~
tetiba sekali lagi...
mataku tertangkap pada satu benda yg agak menarik..
hehe...etisalat broadband!
perghhh!! hahaha....
maka ku bertanya pada en.etisalat di situ..
en.etisalat pun menerangkan bahawa ada 4 pelan yg berlainan..
2 options for limited
the other 2 options for unlimited..
yang limited punya..
1st sebulan LE29, 100MB
2nd sebulan LE49, 1G
unlimited pulak
1st LE149 kot klu xsilap
and 2nd plak lagi mahal sket...
bzanya yang mahal lagi lajuuuu ekses tenet...
hurmm....nk beli ke??
hehe...xpela balik pk dulu...
then, kami pun balik la rumah...
Alhamdulillah selamat sampai akhirnya...
ok lah..dengan itu,
maka berakhirlah post utk kali ini..
gud luck for those yang bakal menempuh exam!~ gambatte!!
ok...jaga diri, jaga hati, jaga iman...
wassalam...

♥ voIP...nak tahu??

salam aleyk~(*)

semalam sewaktu ana sedang melayari web friendster,
ana pun telah klik "who's viewed me" utk mlihat
siapa yg telah datang menziarah profileku..
dan tiba-tiba...
ana trlihat satu profile dengan username,
"Free Call VoipBetamax"
lalu hatiku terdetik untuk membuka profile...
ohh....wahh!! yeke?? perghh!! boleh caya ker?? hurm...
inilah persoalan2 yg bermain di kotak mindaku pd saat itu..
pada profile tersebut,
ada link blog pulak...
ni dier...KLiK <-- sini klu nk tgk..
dan kulihat ada disitu tertulis id seseorg utk dihubungi...
mcm kukenal id ni! hurmm.... ye betul!
lalu ku telah menegur 'seseorang' ini
utk bertanya dengan lebih lanjut...
dan akhirnya....
ku telah selamat mendonlod dan telah mencubanya!
ya, nyata lebih bagus dari evoiz..
suara didengari lebih jelas!
dapat ku dengar suara kakakku, iMAN
yang agaknya baru mangket tidoq setelah mendengar deringan hp nya berbunyi..
hehe... betul x man? huhu~
walaubagaimanapun, ku terasa sedikit terkilan,
kerna suaraku yg sedap [hehehe...=D] ni xdapat didengari oleh kakakku...
arghhhhh.... setelah ku selidiki,
rupa2nya mike ku yang rosaks...haizzz
hampeh tul....patut ler....
jadi kesimpulannya di sini ialah ku nk gitaw :

  • ku harus membeli headphone baru [sesapa klu nak hadiah pun boley gaks... sangatlah berbesar hati diriku ini menerimanya...]
  • gunalah voIP! memang berbaloi... voIP ni masih baru... jadinyer, pengedar adalah diperlukan... [terutama bagi bdak2 medic mansurah...ada sape2 yg berminat??]
  • 30 hari panggilan free from PC to HP! janji xlbey 3 jam dlm seminggu...
  • call msia dgn rate yang rendah selepas tempoh 30 hari, € 0.01 / minit = LE 0.105/minit..
  • ape2 mengenai voIP ni yang anda ingin tahu, sile la rajin2kan tangan utk klik dekat link di atas yer.... eh, tapi bukan link my sister taw~ huhu
  • pada malam tadi, ku telah tido lewat sebab tenet yang agak lembab utk mendonlod perisian voIP nih~ haizzz.... [bukan malam dah tu, pagi daaa!]
  • terima kasih kepada 'seseorang' itu... maalish giddan2 sbb tnggu lama... hehe~ apepun, arigato gozaimas!

sekian dahulu,
nak qadha tido japs..
hee~ =D
eh, x
nk study...
eh stido..
eh, x
study2!!
oklah...
terima kasih semua kerana membaca!
wassalam...(-_-) <-- muka tgh membaca bukan tido tw..huhu

♥ Thanks Dzura!

salam aleyk~

hehe...nak ngapdet gak lah walaupun sket..
hari nie, sebaik sahaja kakiku melangkah keluar dari mathaf anat...
yakni selepas praktikal anat...
hehe..tunggu kawan2 dulu ler...
agak dah sume kluar...
dzura gtaw dia nak belanja kitorang!! heee....
agak2 adakah sebab aku keluar mathaf langkah kaki kanan ker??? hehe
"HE Knows.." definitely...[man...pinjam sat noh title blog hang]
dzura ckp nak blanja crunchy actually it was spelled as crunshi or cranshi...isn't it??
hurmm..then cumi2 ckp xnak crunchy...
so xpela...kitorang pun berjalanlah keluar dari pintu kuliyyah tibb...
di hari yang terik menusuk hingga ke sukma itu...
akhirnya kami pun decide utk pergi ke tempat yang plg dekat...
guess where?
KFC!! upsss...hehehe...sorry kak nisah...skali jer...
tp yang ni kentucky fried camel taw...haha
dah mmg penat sangat n xlarat lagi nk berjalan...
so masuklah kami...order2...makan2..
burppp!! Alhamdulillah....thanks dzura for the treat!
then, kitorg xterus pulang ke rumah...
menyinggah dulu...hehe
rumah kak ha, ajue [anakku] hehe...,wa n sewaktu dgnnya...
ramai rupanya di rumah mereka...
8 orang klu xsilap...mmg meriah la...
borak2 kejap....bukan kejap....lama jugak...
makan2 lagi...bukan brat.ringan2 jer...minum2...
solat...rehat2 jap..
try test cubaan tilam katil mereka yg sunguh lembut...
huuu....terasa ingin sahaja kupejamkan mata...
bertuah dapat baba yang sangat baik dan caring....jeles ambo...
n then, pulang ke rumah......
ingat nk tido...tp xjadi la plak...
berchatting n berwebcamming with my family...
huuuu~ rinduuuunyer...
jelesnya...memandangkan cuti sekolah pun dah start...
argghhh tidakkk!!! kenapa harusku berada di sini?? iskk3 =(
ihsan... ni pun rezeki juga..
semuanya ada hikmah disebaliknya...
percayalah dan yakinlah...
bykkan berdoa....usaha...tawakkal...
insyaAllah...chaiyok!!! jgn putus asa...
xdinamakan kehidupan kalau xde ujian dan cabaran kn?
well, this is LiFE...
doakan diriku agar terus kuat dan tabah untuk menempuh semua ini..
Boleh!! ihsan boleh!! huh~
gotta go! my eyes like winking to my laptop screen... ('',)
yakni dah tertutup sebelah daaa....haha
k lah...
jaga diri, jaga hati, jaga iman..
wassalam...(-__-)

♥ layar emas ♥



ni adalah video my two brothers...firas & nabil
sesaja ja uploadkn video nih~ eee
gpun, saje nak try uploadkan video wat kali pertama nih..huuu
xde pape pun...juz video mengarut2 je...
this video was recorded during their school holiday at my grandmother's house..at kedah of course..huahua~ im pure KEDAHans!!
the one like mak cik with tudung ikat di depan is my cousin, Fawwaz from Terengganu..
the "pengacau" right in there is my lil bro, Nabil (already 11)
and the one that being HERO is my bro also, Firas (16)..
dah jadi kebiasaan, setiap kali cuti panjang...
akan berangkatlah mereka-mereka semua ke rumah mak tok...
yela..semua sepupu sepapat pakat balik kampung~
sunyi jadiknya rumah..
sian mak...abah plak jenjarang ada kat umah...[biasalah...carik rezeki]
apepun, enjoy this video k...hahaha [enjoy la sangat~]
saje menghilangkan rindu kt femly terchenta...huhu
xley lama di cc laptop..
kang TERmengarut lebih plak kn?
hahah...sore ja..
ja nee...salam aleyk~(*)

♥ new home..

salam aleyk,

rasanya sudah seminggu tak update blogku ini..
atas sebab terlalu sibuks dan busy yg terlampau..
pertama kali dlm hdupku menulis blog guna hp sony ericcsson w300i ku yg xseberapa nie..
yela, tenet blum prg lg kt umah bru..
tpaksalah guna hp.
thanks to etisalat! huhu..
'dgn hny 0.99 ursy/day shj saya boleh melayari internet sebyk mana yg saya suka!' haha..
bkn pe, sengaja curik sdkt masa utk mencoret pape kt blog nih..
bosan dah, dah berabuk pun blog nih.haha
ok lah, Alhamdulillah dah selamat pindah msuk umah baru..
hari yg sgt memenatkan tym angkt brg..hoho
smpai hari ni msh terasa tegang kakiku..ouch!
rumah baruku yg tletak bdekatan dgn syaima', tingkat 6..fuhh
apapun, lots of thanks kpd yg tlg kitorg angkt brg ritu.. =) Syukran jazilan! arigato! terima kasih!
kesimpulannye, i love diz ouz! hehe.. puas hati la..besar dan cantik! huuuu..
walaupun brada jauh dr kmpung halaman, bunyi ayam berkokok stiap pagi seakan2 brada d msia..
hlanglah sket rinduu..=D
huhu..plus, bolehla kejut subuh..
ohh, xlupa jgak kpd beyt siddiq yg dgn murah hati meminjamkan rumah utk dtumpang brg2 sebulan lamanya. terima kasih byk2 yer..
erm, rasanya xleh lama..
lots of things to do..huh..
sore ja, till the next post..
thanks kpd yg membaca!
ingat,
jaga diri,
jaga hati,
jaga iman..
;-) wassalam..