saya di Dubai..

salam..
Alhamdulillah sekarang dah sampai Dubai..
sampai waktu di sini pukul 4.30 pagi kot..
next connecting flight japg kul 3.10 ptg..
dan dijangka sampai ke Airport Cairo around jam 5.00 ptg..
doakan ana sampai dengan selamat~

gambar2 ditangkap kerana kebuhsanan~

sbb pe byk gambar dgn makanan nih??
hehe~
pperutku lapar..
oklah..
nk pegi makan dulu...
babai..
wassalam...

hampir ke penghujung..

bismillah..

hari ini pergi ke Penang Airport, Bayan Lepas... hantar kak iman balik ke Mesir.. nampaknya cutiku juga hampir sampai ke penghujungnya.. isk3 sedih nih.. tapi tak sabar juga nak balik Mesir.. kuliah dah mula.. tadi kak nisah mesej kata doktor-doktor nak tukar format peperiksaan.. dimana exam mid year akan ada essay jugak.. katanya budak malaysia sangat bagus MCQ but very weak in writing essay~ hafalan xsebaik budak2 arab.. aku sendiri mengakui kenyataan itu.. isk3.. terasa begitu banyak perbezaan diriku dulu dan sekarang.. waktu dibangku sekolah, hafazan al-Quran banyak membantu ketika proses pembelajaran.. seperti pelajaran mudah ingat, xmudah lupa, dan senang menghafal.. tapi sekarang bila hafazan agak jarang dipraktikkan, pembelajaran jugak agak kurang memberangsangkan.. isk3... sedih dengan pencapaian diri.. i need to change myself.. upss, bukan jadi ultraman or cicakman... hehe... diri ini harus kembali mengulang kembali dengan hafalan2 dahulu.. dosa tu jika lupa...

Alhamdulillah syukur dapat juga tahun ni beraya di samping keluarga.. banyakk juga perkara2 yang telah berlaku.. akanku kecewa jika aku tiada di saat2 itu... hihi... terima kasih abah mak kerana mengizinkan anakanda pulang.. hehe.. tahun depan, 3 orang adikku akan menduduki peperiksaan... fuhh~ penat la mak... nabil dengan UPSR, widad PMR, dan firas SPM.. All da best to my brothers and sister.. do your very best!! study smart k! tak tahulah ada rezeki ke x nak balik tahun depan..hehe.. klu xbalik, hanya doa yang dapat kukirimkan..

apa lagi mahu kutulis yer?? hurm... :-? idea sudah terbang!! hehe~^~ Apapun, nantikan kedatanganku hari isnin atau senayan (bhs org2 tua...erk? yeke?) ini oh bumi anbiyaa... kawan2, doakan daku selamat sampai.. okeh, sore ja.. ja nee~ ('o,-)v

Allah Knows by Zain Bikha

~ Allah Knows ~

When you feel all alone in this world
And there’s nobody to count your tears
Just remember, no matter where you are
Allah knows
Allah knows

When you carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on that road that you take
Allah knows
Allah knows

No matter what, inside or out
There’s one thing of which there’s no doubt
Allah knows
Allah knows
And whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
Allah knows
Allah knows

When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah knows
Allah knows

When you gaze with love in your eyes
Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows
Allah knows

When you lose someone close to your heart
See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
Allah knows
Allah knows

You see we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
Allah knows
Allah knows

Every grain of sand,
In every desert land, He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand, He knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash, He knows.
Every thought I have,
And every word I share, He knows.
Allah knows

hari yang panjang~

salam..

hari ini banyak agenda nampaknya.. huhu.. =) bangun pagi, mandi, gosok gg, siapkan diri... nak pergi mana tuh?? nak keluar la.. jom! haha~ hari ni start pukul 8 pagi, aku, k.iman, widad & nabil keluar bersama abah ke Sungai Petani! setibanya pukul 9 pagi kami menyuruh abah drop kami di TESCO.. nak wat ape? beli barang sket.. larat ke nk tunggu? heee :-?? abah ada mesyuarat di sekolah Islah... katanya habis dalam pukul 12.30 tgh hari.. xpelah... kami pun memulakan lah rondaan kami dengan sebiji troli... apa yang dibeli tu? hahaha.. tepung gandum, fine sugar, baking coklat, almonds, susu cair, dan kotak! sebelum tuh, kami makanlah sedikit bahulu panas yang dijual di situ sebagai alas perut. selesai membeli, singgah sebentar di kedai buku. mencari sebuah buku tulisan Feisal Tehrani yang dipesan oleh seorang kawan. tapi xkutemui. xda rezeki la tu. selepas itu, kami ber 4 meneruskan pengembaraan kami ke ............RADiX FRiED CHiCKEN!! huhu... nak wat camne.. perut sudah minta diisi.. kami telah memesan satu set Mix Delight (klu xsilap la) dan banana split.. ini adalah kali kedua buatku makan di Rfc SP.. selepas ini, insyaAllah akan dibuka branch yang baru di Alor Setar pulak.. heee~ (*thumbs up) haa, lupa pulak nk bagitaw.. set yang kami pesan tadi terdiri daripada barisan2 ayam.. 3 ketul ayam spicy n 3 ketul ayam herba, 2 mashed potatoes, 1 botol Radix KOLA, wedges, 10 ketul nuggets ayam.. harganya cuma RM31.** (xingat la pulak berapa sen) hehe.. murah dan sedap! ayam organik.. xde cucuk2 ubat ke botox ke apa.. halalan toyyiban! Alhamdulillah kenyang~ naseb baik boley jalan lagi... huhu~ selepas tuh, kami pergi pulak ke Village Mall.. saja nak ziarah.. baru buka katanya.. masih belum banyak kedai yang dibuka.. apa pulak yg dibeli? ohh bukan saya... adik2 ku yang beli.. diorang banyak duet raya.. haha~ widad beli birthday present utk kawannya, afaf.. nabil pulak mcm biasa, beli kereta mainan kawalan jauh... mcm budak kecik! haizzz... dah darjah 5 pun.. mcm budak2 umur 5 tahun ja.. apa2 ajelah.. hurm... kakiku mulai penat utk berjalan.. badan pulak terasa letih.. hoho.. di bawah sana ada byk kerusi bersusun.. "jom kita duduk kat bawah sana man...!" aku mengajak kakakku... kat ground floor ada hari ihtifal la lebih kurang bg budak2 tadika... majoritinya cina, india dan melayu hanya sikit saja... yg kelihatan seorang ja anak melayu segak memakai baju melayu bersamping dan berkopiah.. anak2 cina pula macam-macam fesyen n kostium pakaian diragakan.. ada mcm2 pertandingan katanya.. penat menunggu sebelum majlis bermula.. sehingga diri ini tertidur tanpa sedar di atas kerusi tu.. huh` mmg penat tuh... sedar2 saja.. parents sudah mulai memenuhi kerusi2 di ruang legar tuh..
"iman, jomlah kita tunggu abah kat luar, kesian depa nk duduk.." jam sudah menunjukkan 12.45 tgh hari... hari ni sangat panas.. hanya Tuhan yang tahu.. abah sedang daalam perjalanan menuju k sini.. tepat pukul 1.03 ptg sampai lah abah.. hon!hon!hon! yeay!! abah da sampai... berlarilah kami menuju ke kereta... NEXT DESTINATION>>> Penang!! wat pe kat sana?? hurm.. g jumpa dentist.. nape? gg sakit ke? ehh...xdela.. g jumpa Dr. Hani.. pasal gg iman.. hari ni k.iman buang braces! perggghhh...cun siot.. haha~ "iman... 25 ribu mann..." hehe =D lawak betul.. dah xreti nk senyum...haizz... tp hari isnin nih, kena pergi lagi sbb nk pasang retainer supaya gg tu xgerak dan xlari mana2.. haha~ wahhh, sian la plak driver sorang nih.. penat gamaknya.. kalaulah aku ada lesen.. huhu... selepas selesai urusan, kami balik ke Sungai Petani sbb chaq na jemput ke rumahnya utk makan2 sket.. nk jumpa sebelum balik ke Mesir.. sebelum ke rumah chaq na di Kelab Cinta Sayang, kami pergi ke sekolah firas di SM Teknik SP1 dahulu utk mengajak firas utk turut serta.. hehe.. ayat skema la plak.. hurm, di rumah chaq na, kami makan mi, koewtoew apa ntah namanya, laksa, kek coklat, dll.. huh, rezeki2.. alhamdulillah.. sembang2 kejap.. dah nak balik pak chaq n mak chaq kasi plak duet aye!! yeay! hehe... terima kasih banyak2 yer.. seganisme melanda... selepas menghantar firas balik ke sekolahnya, kami meneruskan perjalanan balik ke Taman Jitra Indah... (rumah le..) kesian kat mak tinggal sensorang kat rumah.. mak xikut sbb ada jamuan raya di sekolah.. fuhh~ sudah hbes cerita... ni lah perjalanan kami hari ni.. haha~ sesaja nk tulis.. bowink2!! xsabar nak balik mansurah.. haa.. kak nisah yg berada di Changi Airport, Singapore now.. selamat sampai yer.. jaga diri baek2.. klu ada orang kacau, jangan malu2 nk jerit!! hehe.. jumpa nanti.. k, terima kasih sudi membaca.. sekian dulu post utk kali ini.. wassalam~

Riddles for you..

just want to share some riddles here..


Q : Why is number six afraid?
A : Because seven eight nine (seven ate nine)

Q : Which letter is not me?
A : U

Q : Why is the A like a flower?
A : Because the B is after it

Q : Why is the letter "A" like noon?
A : Because it's in the middle of the dAy

Q : What letter of alphabet has got lots of water?
A : The "C"

Q : What letter of alphabet is always waiting in order?
A : The "Q" (queue)

Q : Why did the man throw a bucket of water out of the window?
A : He wanted to see the waterfall

Q : Why did the man throw the butter out of the window?
A : He wanted to see the butterfly

Q : Why did the man put the clock in the safe?
A : He wanted to save time

.:: Eidul Fitri ::.

salam..


sekadar ingin mengupdate sket tentang Eidul Fitri pada tahun ini, 2008!
Alhamdulillah, akhirnya berjaya jugak buat kuih raya sendiri pada tahun ini..
walaupun cuma 4 jenis, tapi aku berasa sangat puas hati dan gumbira...hehe
buat kuih raya agak last minute, atas keterlambatan membeli oven pembakar..huhu
dapat buat biskut cornflakes, kuih samperit, kuih makmur dan Almond London or London Almond... sama je dua2 tuh~ bezanya cuma BI and BM jer..
pertama kali dalam hidupku membuat kuih raya by myself! dah lama ku nantikan saat ini.. hehe
walaupun baru pertama kali membuat kuih, tapi Alhamdulillah semuanya sedap2 blaka...











tak lupa juga, setiap tahun mesti akan balut ketupat di rumah mak tok Bedah..hehe


raya tahun ni, kami telah meneruskan kembali tradisi keluarga kami yang telah agak lama ditinggalkan iaitu mengambil gambar keluarga... sedih klu xde gambar keluarga..kn?kn? lagipun, kebetulan aku dan kakakku balik beraya di Malaysia tahun ni.. cukup satu family.. tahun depan dah xbalik dah..

gambar family

siblings

keluarga sebelah mak
(tiada dalam gambar : mak lang, adelin, widad, firas, nabil & chaq na's family)

raya tahun ni, macam raya tahun2 sebelum ni jugak.. pada hari raya ke 2 wat open house.. tahun ni nmpaknya sangat2 ramai sanak saudara yang datang.. yang dekat mahupun yang jauh.. agak terkejut kerana sendiri tidak menduga akan kehadiran yang sangat ramai pada tahun ni..huhu~ dari pagi sampai ke malam.. fuhh~ alamat klu kenduri kahwin lepas nih, abah kena besarkan rumah la nampaknya..hehe

mom & dad










1. faiqah, mawaddah & faris
2. firas, fawwaz, fayyad, nabil
3. fariyal



dan xlupa menziarah kubur saudara-saudara yang telah meninggal dunia.. walaupun ada yang mengatakan pada hari raya kita sepatutnya bergembira bukannya bersedih mengenangkan kematian seseorang dengan menziarah kubur mereka, tetapi bila la lagi kita nak ziarah pusara mereka? setahun sekali pun dah cukup bagus.. klu hari2 lain, msg2 sibuk dan kepenatan setelah sehari keluar bekerja..tiada keluangan masa.. dan pada hari raya sahajalah waktu yang sesuai.. xpe lah..sekurang2nya dapat mengingatkan kita tentang kematian agar xlupa diri dan sentiasa ingatkan Tuhan.. kan?

di kesempatan ini, walaupun dah masuk raya ke5, ana nk ucapkan Selamat Aidil Fitri serta Maaf Zahir dan Batin kepada semua yang mengenali diri ini juga yang tengah membaca blog ini! Terima kasih ('o,-)